Uwaga: aby móc skorzystać z formularza rejestracji na wydarzenie, należy się zalogować.
Wybrany organizator
Polska Akademia Nauk Oddział w Poznaniu (rejestracja zakończona)
Termin: 2023-05-15 | Rejestracja: 2023-04-06 09:00:00 — 2023-05-19 23:59:59
Koordynator: mgr Mariola Osiak (maria.osiak@pan.pl)
Szczegóły wydarzenia
Kuchenne izolacje DNA
- Data wydarzenia: 2023-05-17
- Godziny trwania wydarzenia: 12:10–12:40
- Grupa wiekowa: 7+
- Rejestracja: 2023-04-06 09:00:00 — 2023-05-19 23:59:59
- Limit miejsc: 20
- Limit rejestracji dla jednego użytkownika: 1
- Łączny limit miejsc dla jednego użytkownika: 15
Opis wydarzenia
W trakcie warsztatu spróbujemy połączyć naukę z kulinariami. Uczestnicy będą mogli wyizolować DNA z owoców lub warzyw przy pomocy produktów i sprzętów znajdujących się w każdej kuchni. Wyizolowane DNA będzie można zabrać na pamiątkę. Część praktyczną poprzedzi krótki wstęp teoretyczny dotyczący budowy i funkcji kwasów nukleinowych. Prowadząca: dr inż. Małgorzata Marcinkowska-Swojak, Instytut Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu.
Organizator
Polska Akademia Nauk Oddział w Poznaniu
Rodzaj wydarzenia
STACJONARNE
Kategoria wiekowa
Klasy 1-5
Typ imprezy
Stoiska interaktywne
Dziedzina
Nauki przyrodnicze
Miejsce
Pałac Działyńskich, Siedziba O/PAN, Stary Rynek 78/79 Poznań
Sala
Sala seminaryjna, II p.
Prowadzący
Pracownicy Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu