/>

Uwaga: aby móc skorzystać z formularza rejestracji na wydarzenie, należy się zalogować.

Wybrany organizator

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (rejestracja zakończona)

Termin: 2023-05-15 — 2023-05-20 | Rejestracja: 2023-04-06 09:00:00 — 2023-05-15 23:59:00

Koordynator: dr inż. Grażyna Adamczyk (grazyna.adamczyk@up.poznan.pl;)

Szczegóły wydarzenia

Czy w przyszłości będziemy owadożercami?

  • Data wydarzenia: 2023-05-16
  • Godziny trwania wydarzenia: 13:00–13:45
  • Grupa wiekowa: 6+
  • Rejestracja: 2023-04-06 09:00:00 — 2023-05-15 23:59:00
  • Limit miejsc: 15
  • Limit rejestracji dla jednego użytkownika: 1
  • Łączny limit miejsc dla jednego użytkownika: 15

Opis wydarzenia

Czy w przyszłości przerzucimy się na jedzenie owadów? Pytanie, wbrew pozorom, wcale nie jest abstrakcyjne. Zwiększającą się liczba ludności na świecie przyczynia się do ciągłego zmniejszania dostępnych zasobów pokarmowych bogatych w składniki odżywcze, w tym też białko pochodzenia zwierzęcego, które jest jednym z ważniejszych składników odżywczych w żywienia człowieka. Nikogo nie trzeba już dziś chyba przekonywać, że jakość znacznej części oferowanych w sklepach produktów spożywczych – jest po prostu zła. W jedzeniu, jakie pojawia się na sklepowych półkach, można obecnie znaleźć hormony, konserwanty, antybiotyki, pestycydy lub trzy tajemnicze litery na etykiecie – GMO. Na szczęście nie jesteśmy skazani na taką żywność, właśnie za sprawą owadów, które wolne są od wszelkiego rodzaju „ulepszaczy” i „wypełniaczy”. W wielu kulturach na świecie już od dawna docenia się wartości prozdrowotne dla organizmu człowieka oraz korzyści dla naszej planety, jakie wiążą się z konsumpcją owadów. Celem warsztatów jest przedstawienie alternatywnych form żywności ze zwróceniem uwagi na czynniki środowiskowe. Uczestnicy będą mogli skonsumować żywność z dodatkiem owadów jadalnych oraz ocenić czy jest to dla nich akceptowalna forma żywienia. Na warsztatach będzie możliwość wymiany poglądów, dyskusji z zakresu żywienia, a także sprawdzenie wiedzy o owadach jadalnych w postaci konkursów.Prowadząca warsztat: mgr inż. Paulina Wiza-Augustyniak

OrganizatorUniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Wydział Ekonomiczny

Rodzaj wydarzeniaSTACJONARNE

Kategoria wiekowa 

Typ imprezyWarsztaty z elementami quizu

DziedzinaNauki społeczne i ekonomiczne

MiejsceCollegium Maximum ul. Wojska Polskiego 28, Poznań

Salasala ćwiczeniowa 166, I piętro

Prowadzącymgr inż. Paulina Wiza-Augustyniak

Drukuj tę stronę Wróć